– Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.

– «Εγκαταλείψαμε την πολιτική του Μεσαίου Χώρου και της Ήπιας Προσαρμογής του Κώστα Καραμανλή, παραδώσαμε στον Βενιζέλο και στον Στουρνάρα, και σήμερα η ΝΔ διαθέτει τη μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα από το ΄74!».

Μέσα στα ελάχιστα λεπτά που διήρκεσε η τοποθέτησή του, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τα είπε όλα.

Δείχνοντας ότι αφουγκράζεται πλήρως το πολιτικό σκηνικό όπως αυτό διαμορφώθηκε με το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, έθεσε ως στοίχημα και στόχο της ΝΔ, το να καταστεί «λαϊκά αναβαπτισμένη, ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, που θα εκπέμπει στα μάτια του λαού τη φρεσκάδα, την ετοιμότητα, και την ισχύ της πειστικής σε ιδέες και πρόσωπα, εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης», κοντολογίς να εκφράσει ένα «Νέο Εθνικό Όραμα».

Επικαλούμενος, δε, τρεις φορές την αναγκαιότητα ξεκάθαρων κανόνων «εσωκομματικής δημοκρατίας», έθεσε το σαφές πλαίσιο εντός του οποίου κατά τη γνώμη του θα πρέπει να χαραχτεί «μια διαδικασία που θα ξεκινήσει από τη βάση, τις Νομαρχιακές Συνελεύσεις, και θα καταλήξει σε ένα έκτακτο Συνέδριο ανοιχτό για όλα τα θέματα, αφήνοντας τον κόσμο μας να εκφραστεί ελεύθερα και να συναποφασίσει για πρόσωπα και πολιτικές».

Ασκώντας σκληρή κριτική σε επιλογές, αναφέρθηκε στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ  «που μας οδήγησε στο Μνημόνιο και που συνέχισε να κυριαρχεί στη διοίκηση», ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι «παραδώσαμε τη διαχείριση της σχέσης μας με την Ευρώπη και τον Κόσμο στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Στουρνάρα».

Έντονα επικριτικός ταυτόχρονα και για κυβερνητικές πολιτικές, υπογράμμισε την απομάκρυνση της παράταξης από τη μεσαία τάξη, τις παραδοσιακές και τις νέες δυναμικές της συμμαχίες, απαριθμώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους ένστολους, τους συνταξιούχους, τους επιστήμονες και τους νέους, ενώ με νόημα εξέφρασε τη διαπίστωση: «Εγκαταλείψαμε την πολιτική του Μεσαίου Χώρου και της Ήπιας Προσαρμογής του Κώστα Καραμανλή».

Από την κριτική του δεν ξέφυγε και η επικοινωνιακή τακτική του πρωθυπουργικού επιτελείου του Αντ. Σαμαρά, κατακεραυνώνοντας τον «φανατικό τρόπο που κάποιοι νεοφώτιστοι υπερασπίστηκαν τα σκληρά, ανάλγητα και συχνά άδικα μέτρα, απομακρύνοντάς μας από το Ριζοσπαστικό Φιλελευθερισμό».

Συγχρόνως, επέκρινε την τακτική που ακολουθήθηκε έναντι της Χρυσής Αυγής, καθώς όπως είπε «διακηρύξαμε την ποινική αντιμετώπισή της πριν δράσει η Δικαιοσύνη, «ηρωοποιώντας», ή καλύτερα «θυματοποιώντας» έναν χώρο που θα μπορούσαμε να τον έχουμε συνθλίψει ιδεολογικά και πολιτικά, και έτσι συμβάλαμε στη δημιουργία ακροδεξιάς στην Ελλάδα».

Ο κ. Στυλιανίδης απευθύνθηκε και προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά, αναγνωρίζοντάς του μεν «την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», επικρίνοντας εντούτοις τη μετάλλαξη από τα…Ζάππεια στις μνημονιακές πολιτικές: «Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τη χώρα αλλά και για την παράταξη, αν ήμασταν πιο μετριοπαθείς και εγκρατείς πριν το 2012 στον αντιμνημονιακό μας λόγο, και πιο διεκδικητικοί και ρεαλιστές μετά το 2012 στη σχέση μας με τους δανειστές και εταίρους; Έχετε σκεφτεί πόσο μας στοίχισε σε κοινοβουλευτική δύναμη, σε πολιτική απήχηση και σε διεθνή αξιοπιστία εκείνη η μετατόπιση;», τον ρώτησε…

Τούτων δοθέντων, και αποτυπώνοντας την εικόνα του κόμματος, ο Ευρ. Στυλιανίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι μολονότι σήμερα η Ν.Δ. διαθέτει τη μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα από το 1974, είναι εγκλωβισμένη σε μια «περίεργη ακινησία εδώ και έναν μήνα, χωρίς να έχει διατυπώσει ίχνος αυτοκριτικής, χωρίς να έχει δρομολογήσει την παραμικρή αλλαγή σε πρόσωπα, πολιτικές και νοοτροπίες, χωρίς να έχει συνομιλήσει με τη βάση της», και διερωτήθηκε ρητορικά αν «μπορεί να πείσει κανέναν;».