– “Επικίνδυνη η διάθεση ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. από τα σούπερ μάρκετ”.

Έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του συγκαλεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης στις 10/6, ενώ στις 13/6 θα συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην Αθήνα, με αφορμή το γεγονός ότι ανάμεσα στα προτεινόμενα από την κυβέρνηση προς τους δανειστές μέτρα, είναι και η διάθεση φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα – ΜΗΣΥΦΑ), από άλλα σημεία πώλησης (π.χ. σούπερ μάρκετ).

«Μετά τα τελευταία δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση προτείνει προς τους δανειστές τη διάθεση και από άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων (market κ.λπ.) των ΦΑΡΜΑΚΩΝ που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία (ΜHΣΥΦΑ), δηλώνουμε ότι το μέτρο αυτό είναι αντίθετο με κάθε στοιχειώδη έννοια της ∆ημόσιας Υγείας και του ∆ημόσιου Συμφέροντος», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Φ.Σ. Ροδόπης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα:

«Ας μη ξεχνούν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης, ότι τα ΦΑΡΜΑΚΑ αυτά, που επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου την τσέπη των ασθενών, παραμένουν και είναι ΦΑΡΜΑΚΑ, με τις παρενέργειες, τις αντενδείξεις και τις αλληλεπιδράσεις τους, παράγοντες σημαντικοί για την υγεία μας και οι οποίοι μπορούν να διαφυλαχθούν μόνο από τον επιστήμονα φαρμακοποιό».

Όπως ακόμη επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «η ανεξέλεγκτη και πλήρης απελευθέρωση της διάθεσης των ΦΑΡΜΑΚΩΝ αυτών εκτός φαρμακείων, πολύ σύντομα μόνο δεινά θα φέρει στην ελληνική κοινωνία, με σίγουρη την αύξηση της ∆ημόσιας δαπάνης η οποία θα προκύψει από την αύξηση των δηλητηριάσεων και της επισκεψιμότητας στα νοσοκομεία της χώρας».

Αξιώνοντας, δε, την ανάκληση της εν λόγω πρότασης, διαμηνύει  ότι «η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της».