ΕΛΜετά από μεγάλη προσπάθεια και διαρκή δουλειά της Ομάδας Υποστήριξης της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου για την προώθηση της αγροτικής παραγωγής στο νομό Έβρου, σε συνεργασία με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Έβρου, ο φάκελος και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξη του Ελαιόλαδου Μάκρης στα προϊόντα ΠΟΠ, έχουν κατατεθεί στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου να πάρουν τον δρόμο των επιτροπών και να καταλήξουν στα αρμόδια γραφεία της Ε.Ε. απ’ όπου και θα δοθεί η τελική έγκριση.

Το ελαιόλαδο της Μάκρης είναι από τα καλύτερα στην παγκόσμια αγορά, κι αυτό αποδεικνύεται από τις αναλύσεις που γίνονται από διάφορα εργαστήρια και οι οποίες κάθε χρόνο είναι άριστες, και από τα πολλά Α’ βραβεία που απέσπασε σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Η ένταξη του στα επιλεγμένα προϊόντα ΠΟΠ της Ελλάδας και της  Ε.Ε., από μόνη της, αν εκτιμηθεί σωστά από τους ελαιοπαραγωγούς και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής τηρώντας της προδιαγραφές που έχουν τεθεί, θα του προσδώσει προστιθέμενη αξία, και με σωστές παράλληλες ενέργειες όπως π.χ. συσκευασία, πραγματικά μπορεί να γίνει το χρυσάφι της περιοχής Αλεξανδρούπολης.

Σε ανακοίνωσή της η Ομάδα, ευχαριστεί:

ü      Την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου Μαυρανεζούλη – Νικολάου Γεωργία για την αμέριστη συμπαράσταση που επέδειξε στην όλη προσπάθεια από την αρχή μέχρι το τέλος.

ü      Τον πρόεδρο του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης Χατζηνικολάου Δημοσθένη οποίος από την αρχή της προσπάθειας ήταν αρωγός.

ü      Τον Κελίδη Αργύρη, ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου «Κύκλωπας», για όλο το πληροφοριακό υλικό, τις φωτογραφίες και τα αντίγραφα βραβείων ελαιολάδου που διέθεσε.

ü      Τον ιδιοκτήτη του ομώνυμου ελαιοτριβείου «Αλέξανδρος» Βουκουρεσλή Αλέξανδρο.

ü      Το Δ.Σ. του Συνεταιριστικού Ελαιοτριβείου για τις διευκολύνσεις που παρείχαν για τη δειγματοληψία του ελαιολάδου τα τελευταία δύο χρόνια.

ü      Τον αείμνηστο Μαρτίνη Μιχάλη για τις γνώσεις που παρείχε για την παραγωγή του λαδιού στις παλιές εποχές, και για το βιβλίο που διέθεσε με πληροφορίες ιστορικές για την περιοχή και τη σύνδεσή της με το ελαιόλαδο Μάκρης.

ü      Τον Κεβρεκίδη  Τάσο  για τις φωτογραφίες του χωριού Μάκρης που τράβηξε με τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο και τις διέθεσε για τη χρησιμοποίηση τους στο σήμα.

ü      Τον Κριτού Κρητή για τη συνεργασία με τον Κεβρεκίδη Τάσο και τη διάθεση των φωτογραφιών αφιλοκερδώς στην ομάδα.

ü      Όλους όσους συμμετείχαν στον άτυπο διαγωνισμό για τη σχεδίαση του σήματος που θα χρησιμοποιείται στις συσκευασίες πώλησης του ΠΟΠ ελαιόλαδου και οι οποίοι είναι οι Θεοδωρίδης Μάριος, Κριτού Κρητής,  Λαγουδάκης Αλέκος, και το δίδυμο Γερακοπούλου Βασιλεία – Παπαδοπούλου Μαρία.

Επιλέχθηκε τελικά αυτό που κατέθεσε ο Λαγουδάκης Αλέξανδρος, από το τυπογραφείο Λαγουδάκη, το οποίο περιλαμβάνει μια χαρακτηριστική φωτογραφία της Μάκρης και ένα ελαιόδεντρο από το οποίο ενσταλάζουν σταγόνες ελαιόλαδου δημιουργώντας μια λίμνη λαδιού στην οποία υπάρχουν μέσα ελιές.

«Σίγουρα η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα στεφθεί από επιτυχία και τα αρμόδια όργανα του ΥΠΑΑΤ και της Ε.Ε. συνεκτιμώντας την χιλιόχρονη παράδοση που έχει ο τόπος μας στην καλλιέργεια της γηγενούς ποικιλίας «ελιά Μάκρης»,  τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που παράγονται από αυτήν και που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα ελαιόλαδα άλλων ποικιλιών, το μικροκλίμα της οριοθετημένης περιοχής που είναι χαρακτηριστικό και μοναδικό στην Ελλάδα,  θα δώσουν την έγκριση τους για ένα ΠΟΠ «ελαιόλαδο Μάκρης» αντάξιο της φήμης και της ιστορίας του και να γίνει το χρυσάφι της περιοχής», σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Μαυρανεζούλη – Νικολάου Γεωργία.