Επίσημη ανακοίνωση εκδόθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση σπείρας που διακινούσε παράτυπους μετανάστες στον Έβρο, στην οποία συμμετείχαν δύο αστυνομικοί.

Την υπόθεση είχε αναλάβει η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, η οποία, μετά από πολύμηνη έρευνα, διακρίβωσε τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, η όποια δραστηριοποιούταν συστηματικά στη διευκόλυνση της εισόδου στη χώρα μας παράτυπων αλλοδαπών, μέσω της παρέβριας περιοχής και στην περαιτέρω προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες Πέμπτη, 25 Οκτώβριου τρία άτομα και συγκεκριμένα ένας ιδιώτης ημεδαπός και δύο αστυνομικοί, που υπηρετούν σε τοπική Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης.

Όπως πρόεκυψε από την έρευνα, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018, υπό τη διεύθυνση  αλλοδαπού, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Τουρκία.

Ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης, μέσω πληροφοριών που του εξασφάλιζε ο ιδιώτης συλληφθείς, καθοδηγούσε τα λοιπά μέλη της οργάνωσης σχετικά με τις ώρες, τον τόπο και τον τρόπο διακίνησης των αλλοδαπών, μέσω του ποταμού Έβρου.

Ο ιδιώτης συλληφθείς αντλούσε, έναντι αμοιβής, την πληροφόρηση από τους δυο αστυνομικούς, οι οποίοι λόγω της ιδιότητάς τους και της απασχόλησής τους σε τοπική υπηρεσία συνοριακής φύλαξης είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες υπηρεσιακού και επιχειρησιακού χαρακτήρα και παράλληλα ήταν άριστοι γνώστες της γεωμορφολογίας και των τοπικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, οχήματα και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν μεταξύ  άλλων και κατασχέθηκαν:

  • 7 tablet και 2 laptop,
  • 29 συσκευές κινητών τηλεφώνων και 3 κάρτες αποθήκευσης δεδομένων,
  • 8 κάρτες SIM και 4 φορητές μονάδες αποθήκευσης,
  • 21 βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων διαφόρων τραπεζών
  • 18 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
  • δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας,
  • 2 κεντρικές μονάδες σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή,
  • 2 φορητοί πομποδέκτες, και
  • φορητός ασύρματος και επιτραπέζιος πομποδέκτης.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, που σχηματίστηκε για την υπόθεση, περιλαμβάνει τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διευκόλυνσης εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, της διευκόλυνσης μεταφοράς κατ’ επάγγελμα, της δωροληψίας υπαλλήλου, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου κ.λπ. αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στην αρμόδια Εισαγγελία Πλημμελειοδικών.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση.