Ιδιαίτερος και ξεχωριστός ήταν ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Πράγα της Τσεχίας, όπου «εκπροσωπήθηκε» και η Κομοτηνή!

Στην εκδήλωση της Ελληνικής Πρεσβείας για την 196η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας που πραγματοποιήθηκε στο Μοναστήρι του Στράχοφ, την παράσταση “έκλεψαν” τα δυο αδέρφια Ελληνόπουλα με καταγωγή από την Κομοτηνή, Αλέξανδρος και Στέλλα Παπουτσίδη, παιδιά του Συνταγματάρχη (ΕΜ) Δημητρίου Παπουτσίδη και της Κυριακής Κυρέζη, που ενδεδυμένα με παραδοσιακές φορεσιές της Μακεδονίας και της Ημαθίας, υποδέχτηκαν τους ερίτιμους καλεσμένους, μεταξύ των οποίων ήταν: ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στην Τσεχία, Χρήστος Μπιάλας, ο Πρόεδρος της Λέσχης Φιλελλήνων της Τσεχίας, Μίλαν Κονέτσνυ με τη σύζυγό του Ανθούλα Μπότου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας, Τασούλα Ζησάκη- Healey, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κάρβινας, Μιχάλης Δουλκερίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κρνοβ-Πόλη, Γεώργιος Μπαζάκας, ο Πρόεδρρος της Ηellenika, Βαγγέλης Λιόλιος, η Α’ Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας, Δήμητρα Γεωργαντζόγλου, το μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας Κυριακή Κυρέζη, Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Τσεχία, καθώς και Πρέσβεις άλλων χωρών.

Στην ομιλία του ο Πρέσβης Ευθύμιος Ευθυμιάδης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εορτάζουμε την Επέτειο της Εθνικής Ανεξαρτησίας που έχει ορόσημο την 25 Μαρτίου 1821. Η Ελληνική Επανάσταση είναι βαθειά χαραγμένη στη συνείδηση του Ελληνισμού και στη μακρά ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Οδήγησε στη δημιουργία Ελληνικού Κράτους μετά από διακοπή τεσσάρων αιώνων. Ο Ελληνικός Αγώνας ανταποκρίθηκε στα ιδανικά της εποχής για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Ενέπνευσε κάθε μορφής πολύτιμη συμπαράσταση, όχι μόνο των διανοούμενων, αλλά και των Λαών από όλη την Ευρώπη. Το κίνημα του Φιλελληνισμού διαδόθηκε ταχύτατα τονώνοντας το φρόνημα των Αγωνιστών του 1821. Σε εκείνους τους δύσκολους καιρούς, αν και η σημερινή Τσεχία ανήκε σε μία Αυτοκρατορία πιστή στην Ιερά Συμμαχία, ο τότε τοπικός Τύπος περιείχε αρκετά ακριβείς και εκτενείς αναφορές στην Ελληνική Επανάσταση, αντιμετωπίζοντας με συμπάθεια τον Αγώνα των Ελλήνων. Ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών αναπτύχθηκαν ήδη από τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν, κυρίως στην περιοχή της Βοημίας και της Μοραβίας κάποιες από τις πλέον επιφανείς ελληνικές οικογένειες με συμβολή στην ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους, όπως οι οικογένειες Σίνα και Υψηλάντη. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα και η Τσεχία έχουν συναντηθεί ήδη από την εποχή της δημιουργίας του τσεχικού Έθνους, με την καταλυτική συμβολή των Βυζαντινών μοναχών Κυρίλλου και Μεθοδίου. Οι σχέσεις μας με την Τσεχία σήμερα ευρίσκονται σε άριστο επίπεδο, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Αναφέρω ενδεικτικά τις επισκέψεις στην Αθήνα του Τσέχου Υπουργού Εξωτερικών κ. Ζαοράλεκ τον Φεβρουάριο του 2016, και του Προέδρου της Τσεχικής Βουλής κ. Χαμάτσεκ τον Νοέμβριο 2016, οι οποίες κατέδειξαν την αμοιβαία πολιτική βούληση περαιτέρω προώθησης της ήδη πολύ στενής μας συνεργασίας. Θα ήθελα ξεχωριστά να τονίσω τον βαρύνοντα διαχρονικά ρόλο τον οποίο διαδραματίζει ο Απόδημος Ελληνισμός. Οι Έλληνες στην Τσεχία, τους οποίους ευχαριστώ για την υποστήριξη του έργου της Πρεσβείας, λειτουργούν ως φάρος του Ελληνισμού ακόμη και στις πιο απλές καθημερινές εκφάνσεις του. Το παράδειγμα των προγόνων μας που αγωνίσθηκαν για υψηλά ιδανικά, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σε σύμπνοια με τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, μας οδηγεί και σήμερα: ως παλαιά μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, παραμένουμε προσηλωμένοι στις αξίες μας και στο ευρωπαϊκό όραμα, υπό το βάρος κορυφαίων προκλήσεων τις οποίες καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε. Η σημερινή 25η Μαρτίου σημαδεύει και τα 60 χρόνια της ευρωπαϊκής οικογένειας όπου σήμερα ανήκουμε μαζί και με την Τσεχία».