Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης

Άμεση θεραπεία στις αθλητικές κακώσεις (μυϊκοί σπασμοί, θλάσεις και τενοντοπάθειες), δίνει πλέον η χρήση αυτόλογων «ενήλικων» βλαστικών κυττάρων!

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από τη χρήση «ενήλικων» βλαστικών κυττάρων, τα οποία παρουσιάστηκαν στο AAOS Annual Meeting που πραγματοποιήθηκε στο Las Vegas / Nevada 24-28 Μαρτίου. Δεν είναι λίγοι, δε, οι επιστήμονες, που κάνουν λόγο για «ιατρικά θαύματα» όσον αφορά την αποκατάσταση τέτοιων αθλητικών κακώσεων, και αποκαλούν τα βλαστοκύτταρα ως την «πενικιλίνη του 21ου αιώνα»!

Σύμφωνα με τους αθλίατρους, τα βασικά πλεονεκτήματα από τη θεραπεία με αυτόλογα ενήλικα βλαστικά κύτταρα, είναι:

– Η επιτάχυνση της διαδικασίας ανακατασκευής του τραυματισμένου μυός (κάτω του μισού χρόνου που συνήθως απαιτείται).

– Η αποκατάσταση του μυός χωρίς τη δημιουργία “ουλής”, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο τέλος της σταδιοδρομίας του έναν αθλητή.

– Η ασφάλεια που προσφέρει ως αυτόλογη θεραπεία.

– Το υψηλό προφίλ αντοχής.

– Η απλή  και ανώδυνη εφαρμογή.

– Η αποφυγή χειρουργείου και νοσηλείας.

– Η άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

– Η αποφυγή υποτροπής νέου τραυματισμού στο ίδιο σημείο.

«Οι συνάδελφοι που κάνουν λόγο για ιατρικό θαύμα δεν υπερβάλουν. Η χρήση των αυτόλογων βλαστοκυττάρων στη θεραπεία των αθλητικών κακώσεων, ανοίγει πραγματικά νέες σελίδες στην αθλιατρική», τονίζει ο Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, διακεκριμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός και ειδικός Αθλητίατρος που εφαρμόζει την Αναγεννητική Ορθοπεδική με χρήση αυτόλογων ενηλίκων βλαστοκυττάρων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. «Τα βλαστικά κύτταρα», εξηγεί ο Δρ Αλευρογιάννης, «παράγουν πρωτεΐνες που  αλλάζουν το κυτταρικό περιβάλλον στο σημείο της μυϊκής βλάβης, και επιταχύνουν την επούλωση και την ιστική ανακατασκευή».

Η θεραπεία αθλητών  με αυτόλογα βλαστοκύτταρα είναι αρκετά διαδομένη στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Μάλιστα, σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα έχουν υποβληθεί διάσημοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Ντιέγο Κόστα, Φαν Πέρσι, Φρανκ Λάμπαρντ, Λούκα Μόντριτς και Ντι Μαρία, οι μπασκετμπολίστες  Πο Γκασόλ και Κόμπι Μπράιαντ, καθώς και ο τενίστας Ράφα Ναδάλ.

Η θεραπεία με τα βλαστικά κύτταρα δεν υποκαθιστά τη φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση, αλλά συμπορεύεται με τα πιο σύγχρονα θεραπευτικά μέσα για το μέγιστο αποτέλεσμα, στον ελάχιστο χρόνο!

ΑΥΤΟΛΟΓΑ ΕΝΗΛΙΚΑ ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα λαμβάνονται από τον ίδιο τον ασθενή, με τη διαδικασία της μίνι λιποαναρρόφησης. Στη συνέχεια ενεργοποιούνται σε πιστοποιημένο  εργαστήριο στην Αθήνα. Συγκεκριμένη ποσότητα μπορεί να αποθηκευτεί για μελλοντική χρήση, και η θεραπευτικά αναγκαία ποσότητα κατά περίπτωση, επανατοποθετείται στον ασθενή ως απλή ιατρική πράξη, την ίδια ημέρα.

«Στους επαγγελματίες αθλητές, όπου δεν έχουμε το χρονικό περιθώριο της επεξεργασίας και ενεργοποίησης των βλαστοκυττάρων αλλά θέλουμε άμεση παρέμβαση και αποκατάσταση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ετερόλογα (από άλλο δότη) ή και αλλογενή βλαστικά κύτταρα, καθώς δεν έχουν αντιγονικές ιδιότητες και δεν προκαλούν παρενέργειες», αναφέρει ο Δρ Αλευρογιάννης  και προσθέτει: «Ως καλύτερη λύση προτιμούμε να παίρνουμε βλαστοκύτταρα από τούς αθλητές στην αρχή της αθλητικής σεζόν, να τα κρυοσυντηρούμε και να τα έχουμε έτοιμα όποτε χρειαστούν. Η διαδικασία αυτή όταν πρόκειται για τοπική χρήση στους μύες, δεν θεωρείται απαγορευμένη από τη WADA».

ΜΥΪΚΕΣ ΘΛΑΣΕΙΣ: Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΚΑΚΩΣΗ

Στο ποδόσφαιρο οι μυϊκές θλάσεις αποτελούν την πιο συχνή αθλητική κάκωση και αντιπροσωπεύουν το 20%-37% των αιτιών αποχής από το άθλημα στους επαγγελματίες, και το 18%-23% στους ερασιτέχνες. Η πιθανότητα τέτοιου τραυματισμού είναι έξι φορές μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια του αγώνα, σε σχέση με την προπόνηση. Το 92% αφορά θλάσεις στα κάτω άκρα (οπίσθιοι μηριαίοι 37%, προσαγωγοί 23%, τετρακέφαλοι 19%, γαστροκνήμιος 13%). Το 60% των θλάσεων τετρακεφάλου αφορά το “κυρίαρχο” σκέλος. Τα 2/3 των θλάσεων είναι αποτέλεσμα άμεσης πλήξης. Τα σύνδρομα υπέρχρησης των μυών είναι πιο συχνά στην περιοχή του ισχίου και βουβώνα.

«Η πιθανότητα μυϊκού τραυματισμού αυξάνει σαφώς με την ηλικία. Αθλητές πάνω από 30 χρόνων, έχουν σαφέστατα αυξημένη πιθανότητα θλάσης σε σύγκριση με αθλητές ηλικίας κάτω των 22 χρόνων», καταλήγει ο Δρ Αλευρογιάννης. Επίσης, η πιθανότητα υποτροπής της θλάσης, είναι περίπου 16%, με αυξημένη πιθανότητα σε αυτούς που είχαν μεγαλύτερη αποχή από το άθλημα λόγω του πρωτοπαθούς τραυματισμού.

Σε γενικές γραμμές, μια ποδοσφαιρική ομάδα με 25 παίκτες, θα πρέπει να περιμένει 15 περίπου θλάσεις ανά σεζόν. Το 58% οδηγούν σε αποχή από προπόνηση και αγώνες για περισσότερο από μία εβδομάδα, ενώ 11% εξ αυτών για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες. Οι θλάσεις του τετρακεφάλου μηριαίου κρατούν τους αθλητές σε αποχή στατιστικά περισσότερο από τις θλάσεις της γαστροκνημίας.

Info: www.dralevrogiannis.gr, τηλ:  2107786868 & 6944998694.