Άμεσα, και όχι το 2018, όπως δεσμεύτηκε το αρμόδιο Υπουργείο, ζητούν τα σωματεία των ΑμεΑ, να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Χαρακτηριστικά, σε κοινή τους ανακοίνωση, το σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης και η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τονίζουν:

«Πρόσφατα ο Υπουργός ανέφερε την εφαρμογή του ενιαίου αναλογικού ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους μέχρι το τέλος του 2018, καθώς και την καθιέρωση ειδικής τιμολογιακής πολιτικής σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Τα άτομα με αναπηρία ζητούν ΑΜΕΣΑ διάταξη νόμου με την οποία να επιτρέπεται επιτέλους η ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια, η οποία να ισχύει για όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, ώστε να μην χρειαστεί τα άτομα με αναπηρία να περιμένουν μέχρι το 2018.

Τα άτομα με αναπηρία εξωθούνται στη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις τους λόγω της απουσίας προσβάσιμων μεταφορικών συστημάτων, στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων. Οι δε οικείοι τους, συχνότατα εκτελούν χρέη οδηγού/μεταφορέα, μεταφέροντας αυτούς σε διάφορες δομές (π.χ. για θεραπείες, εκπαίδευση, απασχόληση, δημιουργική απασχόληση, κ.λπ.), για να επανέλθουν μετά το πέρας αυτών και να τους οδηγήσουν πίσω στην κατοικία τους».