Άμεσα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα παρουσία και της υφυπουργού Ολυμπίας Τελιγιορίδου, επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη “βούληση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής”.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε:

  • Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στις εκμεταλλεύσεις ορεινής, μειονεκτικής και νησιωτικής ποιμενικής κτηνοτροφίας.
  • Δημόσια διαβούλευση της νέας υπό σύνταξη Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις – ακόμα και κλείσιμο/αφαίρεση άδειας επιχειρήσεων – σε περιπτώσεις υποτροπής σοβαρών παραβάσεων.
  • Ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος.
  • Νόμο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα προς διαβούλευση.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε: «Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση και έναν γόνιμο διάλογο με την πλειοψηφία των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων. Αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί τους και η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται. Πραγματικά ο κλάδος των κτηνοτρόφων περνά δύσκολες εποχές λόγω της μειωμένης τιμής του γάλακτος από τη μια, και από την άλλη λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση τα τελευταία χρόνια, ειδικά για την ποιμενική κτηνοτροφία. Από την πλευρά μας τους αναφέραμε τις άμεσες και τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές που αναπτύσσει το υπουργείο. Πρώτα είναι η διανομή οικονομικής κρατικής ενίσχυσης, τα γνωστά de minimis για τους κτηνοτρόφους, που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες. Από ‘κει και πέρα, τους ανακοινώσαμε ότι βγαίνει σε διαβούλευση η υπουργική απόφαση για το γάλα που αυστηροποιεί τις ποινές για τους παραβάτες, όσον αφορά τη γαλακτοβιομηχανία, αλλά και μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία επεξεργαζόμαστε. Είδαμε ότι υπάρχει ένα κλίμα κατανόησης και αναγνώρισης των προσπαθειών της κυβέρνησης προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος. Ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νίκος Αντώνογλου, και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, και οκτώ συνεταιρισμών με κτηνοτροφικό προσανατολισμό.